Tarka-barka strófák

Írta:  2017. december 06., szerda 10:23

A korondi Unitárius Egyházközösség vendége Marosán Csaba volt a vasárnapi istentiszteleten, aki egyéni műsorát mutatta be a hívek számára. Marosán Csaba a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze, Dsida Jenő verseiből, levelezéséből és egyéb írásaiból összeállított egyéni előadásában elevenítette fel a költő alakját. 

 A költő publicistaként is jól ismert, a Pásztortűz szerkesztőségi irodájában „ismerkedett” meg Móra Ferenc arcképével, vallomása szerint valósággal bűvöletbe ejtette a nagy író. Szintén a Pásztortűz hasábjain mesél arról, milyen is volt az első személyes találkozása, fiatal újságíróként, Kosztolányi Dezsővel. A költő szerelmi lírája sem maradhatott ki a repertoárból. Dsida Imbery Melindának címezte szerelmes költeményeit.

Az előadásban elhangzottak olyan versek, levelek, amelyekben Dsida elődeiről és kortársairól vallt. Többek között Reményik Sándor, Áprily Lajos, Kuncz Aladár, Molter Károly, Tamási Áron, Kemény János, Kós Károly és Tompa László hatottak rá. Az előadó azt is elmondta, hogy miért pont ő került bemutatásra.

 Az előadásnak üzenetét így fejezte ki Csaba: mindig maradjunk meg embereknek.

 Marosán Csaba szabad idejében Erdély templomait járja egyéni előadásival, amelyet missziójának tekint. Célja, hogy terjessze az erdélyi magyar irodalmat. A legfontosabb az, hogy a 20. század során élt nagyjainkat megismerjük és a költőket, a versein keresztül ismerhetjük meg – fejezte be gondolatát Csaba.

Média

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kereső