Hivatalos ünnep lesz-e március 15-e?

Írta:  2017. október 23., hétfő 11:53

A szenátus hétfői ülésének napirendi pontjai között szerepelt a március 15-ét hivatalos ünneppé nyilvánító törvénytervezet is, amelyet elutasított a Szociáldemokrata Párt. Az RMDSZ-nek sikerült elérnie, hogy a szenátus még ne szavazzon véglegesen a jogszabályról, így elnapolták azt.

Az RMDSZ választási pontjai között szerepelt az a kezdeményezés, hogy országos szinten elfogadott legyen március 15-e, mint hivatalos nemzeti ünnep. Október 16-án, hétfőn a magyar közösség számára a március 15-ét hivatalos ünneppé nyilvánító jogszabály elsőként a képviselőházban került elutasításra, utána a szenátus tűzte napirendjére. A képviselőházban a három szakbiztosság, majd azt követően a plénum, vita nélkül utasította el a kezdeményezést, ezzel pedig a szenátus térfelére került a labda.A javasolt jogszabály előírja, hogy a magyar közösség tagjai igény szerint szabadnapot kaphatnak nemzeti ünnepükön, ha részt vesznek az ünnep alkalmából szervezett eseményeken. Március 15-én a helyi és megyei önkormányzatok megemlékező eseményeket szervezhetnek ott, ahol magyar közösségek élnek, a rendezvények megszervezésére pénzt különíthetnek el költségvetésükből. Az RMDSZ tervezetében az is szerepel, hogy a közszolgálati televízió és rádió különkiadású műsorokban tűzze műsorra a megemlékezéseket.

Cseke Attila frakcióvezető hétfőn a jogszabály szakbizottsági vitájára még két-három hetes haladékot kért, hogy legyen alkalma meggyőzni a kormánypártokat: semmi olyat nem kérnek, ami a román többséget sértené.

Média

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kereső