Megjelentek a kullancsok

Írta:  2015. március 23., hétfő 11:19

Közeledik a tavasz, és a tavasszal együtt az olyan apró kellemetlenségek is, mint a kullancsok. Az idő melegedésével egyre több kullancs éled fel a hibernált állapotból. Városunkban eddig egy kullancscsípéses esettel fordultak a Szováta-Nyárád kórházhoz sürgősségi ellátásért.


Bár az utóbbi napok hideg, szeles, esős időjárása miatt mindenki kevesebb időt tölt a szabadban, de ez a kicsi idő is elegendő arra, hogy akaratlanul találkozzunk az apró, de annál veszélyesebb ellenséggel, a kullanccsal. A kullancscsípéssel kapcsolatos tudnivalókról a Szováta-Nyárád Kórház főorvosát, Tar Irmát kérdeztük.

A kullancs a fejével fúródik be, és a lábaival kapaszkodik meg, azt követi a nyakrésze majd a potroha. A potroha fölött, a nyakrésznél kell csipesszel megfogni, majd kihúzni, aztán fertőtlenítővel, alkohollal vagy jóddal fertőtleníteni a csípés helyét. Ha húzás közben a kullancs feje leszakadna, az nem annyira veszélyes, mivel a fertőzést nem a fejben, hanem a potrohában hordja.

A kullancs legtöbbször a fejbőr, az arc, a fülek mögötti részen vagy a végtagok hajlatain keres vérszívásra alkalmas helyet. Szájszervével aprócska sebet ejt a bőrön, majd rögzíti magát és elkezdi a vérszívást, akár napokig is képes táplálkozni, majd miután teleszívta magát vérrel, távozik az emberből és új rejtekhelyet, új áldozatot keres.

Így néz ki egy fertőzött kullancs csípésének a helye, ezzel biztosan orvoshoz kell fordulni. A kullancs egyébként a házikedvencekre is veszélyes, erről jövő héten számolunk be.

Média

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kereső