A Sóvidék Televízió hírei

Karácsonyi vásár a SIL-ben

2017. december 14., csütörtök 11:31

Több éves hagyományra tekint vissza az S. Illyés Lajos Általános Iskola által szervezett karácsonyi vásár. Király Katalin tanítónő elmondása szerint a gyerekek már december elején elkezdték a készülődést. Ha csak alkalom adódott, kézimunka vagy rajz óra keretében szorgosan készítették a különlegesebbnél különlegesebb dísztárgyakat.

Parajd község Hargita megyében is egy jó húzó erőnek számító település, amelynek éves költségvetése és jövedelme is jó helyet biztosít a megyei statisztikai mutatókban. A turizmus a gazdasági hajtómotorja Sóvidék ezen térségének. A község infrastruktúrájának a fejlesztése így évről-évre elengedhetetlen, hogy kellemesebb és látványosabb környezetbe fogadhassák az ide érkező több ezer turistát.

A Karácsony díszeleme

2017. december 14., csütörtök 11:25

A karácsonyfa a karácsonyi dekoráció kulcsdarabja, hagyományos szimbólumunk és elengedhetetlen ünnepi kellékünk. Szinte nem is létezik Karácsony, karácsonyfa nélkül. Viszont fontos tudni, hogy a kiszemelt tűlevelű meddig és hogyan bírja ki a lakásban a legtöbbet. 

A Pinus kertészetben található Normand-, és ezüstfenyő, amelyek méretüktől függően 65 és 120 lej közötti árakon vásárolhatóak meg. Napközben reggel 8 és délután 5 óra között várják a vásárlókat, míg hétvégén rövidített programmal is nyitva tartanak. Az általunk kiválasztott fát, házhoz is szállítják.

A jegenyefenyő, valamint a lucfenyő már nem találhatóak meg a kertészetekben, hiszen nem alkalmasak karácsonyfaként. Hamar hullatják tüskéjüket és nem rendelkeznek egyenletes koronával sem, ezzel ellentétben a vágott Normand- és ezüstfenyők élettartama 3 és 4 hét közötti. Ezek a legalkalmasabbak a karácsony díszelemeként. 

 

Abodi Nagy Blanka a szovátai gyerekekért

2017. december 14., csütörtök 11:23

Színvonalas előadáson és egyben koncerten vehettek részt azok, akik december 12-én kedden ellátogattak a szovátai Domokos Kázmér Művelődési Otthonban szervezett jótékonysági koncertre. Az eseményen fellépett Abodi Nagy Blanka és zenekara, a Fundamentum együttes, a Mezőhavas Népi Együttes, a Latino Feeling tánccsoport, de még Hosszú Tímea táncos is megcsillogtatta tudását.

„Ahogy mondani szoktam, én abban bízom, hogy ez a nemzeti összetartozás lesz olyan erős, hogy még ezer év múlva is a magyar legyen a legnagyobb nemzet a Kárpát-medencében és a legmeghatározóbb, ezt a medencét irányító nemzet. Ennek jegyében felkérem a hölgyeket, hogy akkor kezdjük meg a lekvár kifőzését.” – ezekkel a mondatokkal nyitotta meg szeptember 17-én a III. Alföldi Lekvárfőző Fesztivált Boldog István országgyűlési képviselő.

Karácsonyi könyvvásár Szovátán

2017. december 13., szerda 10:02

A karácsonyi könyvvásáron idén is a Novum Kiadó gondozásában megjelent több száz, igényes, kedvező árú kiadvány közül válogathattak az érdeklődők. Az első két évben a polgármesteri hivatal nagy terme adott helyet a rendezvénynek, ettől eltérően az utóbbi években a déli óvodában szervezték meg. Az idei könyvásár kínálatáról Kiss Enikőt kérdezte riporterünk. 

Kereső